Med hästen på banken?

Jag och P pratar om banken, om lån, om vad som måste betalas och allt det där ni vet. Mitt i allt hör vi

"jag har osså varit på banken. Med Andea och Basse. Alltsåå på banken. Med hästen. Å vi gungade. Alltsåå vi varit där, påå banken."

Först tvättmaskin och nu bankbesök, något stort på gång?
Kram ni bästa

En vanlig dag i Shanghai

funderar vi varför en av hissarna kommer så snabbt till vår våning
badar vi i poolen
säger vi att vi verkligen inte vill gå till skolan idag heller
får vi ett pris från skolan för att vi har gjort alla uppgifter och uppfört oss
kollar vi vädret
undrar vi om månen sover
äter vi väldigt mycket mat i skolan
längtar vi efter alla
undrar vi varför vi alltid åker en av hissarna upp och den andra ner
lunchar vi på Oscar
ritar vi många många teckningar
kollar vi på grodorna och krabborna på vägen till/från skolan
leker vi i lekrummet
tycker vi att det var väldigt roligt att gå till skolan
är vi försenade och lite (bara lite) oorganiserade
får vi hysteriskt många myggbett 
gillar vi känslan av att stå på 15e våningen och blåsa såpbubblor
undrar vi huruvida våra saker kommer att komma överhuvudtaget
zappar vi förbi alla kinesiska kanaler och kommer slutligen till kanal 67 - HBO
tänker vi på vad vi ska shoppa imorgon
har vi inget paraply med oss
går vi hemliga gången



så att det blir helt rätt

Vi är nere i husets lekrum. En liten pojke och hans ayi är där. Ayin frågar

- This is Leon, what's your name?
- Mina
- How old are you?
- Mina is 2, I'm 5 (svaret kommer från E medan Mina kämpar med sina två fingrar för att det ska bli rätt, ibland blir det ju fyra ibland 5)
- And you, what's your name?
- Estrid
- Hetti, hon hete Hetti. HETTII.... ja ni förstår väl vem som säger/skriker det sista.

Bra att vi fick det utrett, Hetti är hennes namn surru... 

ony & guy

Idag har vi klippt oss på ony&guy(sic). Det var bra. Vi fick tid utan att beställa i förväg, vi fick sitta bredvid varandra och framförallt kostade det bara 45 kronor per person. Tvättning ingick dock inte, endast lite vattenspray på Minis hår - kanske handlade det om ju mer tovor ju mer vatten?

Så här fina blev vi


Självklart var det flera personer som ville fota oss när vi kom ut. E har superkoll, säger shi och vet vart hon ska titta som ni ser.

Sen har vi lekt med kompisar, varit hos kollegor, fikat, kollat möbler, ätit middag på resto med lekpark, shoppat och somnat. 

Vi vill gärna att ni ringer, vi finns på skype och vi heter backtemans.

kram



Temat för denna vecka

Vi har fortfarande inte riktigt förstått hur "moonfestival" firas. Det regnade, var kallt (helt plötsligt kändes 27 grader kallt) och vi såg inte ett spår av fullmånen.

Vi vet dock hur veckan har firats på skolan; det började med pyjamasparty. Dagen efter ansiktsmålning (eftersom jag haft dålig syn sedan jag var nio gillade jag verkligen att E och de andra i hennes klass valde att måla glasögon. E hade fina gröna). Idag var temat prinsessa/superhjälte. Nedan två prinsessor som provar sin outfit samtidigt som de försöker se månen. E var såklart sjöjungfruprinsessa med vingar.



kram

Anfu lu i bilder


Tyvärr blev bilderna på lägenheten sådär. Belysningen är en stor anledning. Mobilkameran och möblerna en annan....

Istället lite bilder från närområdet;




E tyckte gården var bra men undrade varför det inte var så många andra barn där? M, envis som bara hon kan vara, menade att gummistövlar måste man ha annars kan man inte ens gå utanför dörren. Det hela utspelade sig i 32 graders värme, klarblå himmel och sol. Ingen annan var ute, ingen annan hade gummistövlar. 

Så vi gick in och hittade det här.....
 


ett lekrum inomhus. Där fanns en båt, ett bollhav, en massa andra leksaker.
Kompisar och därtill en fotölj för mamma och boken. Ett pluspoäng för att det var 
svalt och skönt.

Det enda orosmolnet var en haj. Hajen, som var stor och grå, fick vi vända på
och gömma så gott det gick. M ogillar hajar så mycket att hon inte kan leka i närheten av minsta lilla plast haj. Så har det varit ett tag "jag tycker inte om haj, nej haj, bort med haj".


Sen en bild på




början av Anfu Lu. Mamma skicka Elle, jag har bara hittat de butiker/restos som finns precis runt hörnet.

kram

Flytt och annat

Här hinner vi inte med så mycket annat än att packa ner, packa upp och packa ner igen. Vi funderar över varför vi har så många saker och varför vi just nu inte har de saker vi behöver. Det innebär att vi måste handla en del. Tråkigt;) Vi har köpt lakan, ljusstakar, ljus, kinesisk dammsugare, en avancerad riskokare, handdukar, städmedel, tabortluktenfråntoalettenmedel och en hel del annat.

Vi har också köpte en lampa. I Kina gillar man annars starka lampor i taket och det finns såklart i hela lägenheten. Till barnens lekrum köpte vi därför en liten "rislampa" så att det skulle bli lite mysigare i den fönstersmyg där de tittar på utsikten från 15e, leker, ritar, pysslar eller läser. Lampan var ett impulsköp, en nyhet på Ikea och kostade 49 RMB (lite mer i kr kanske 56?) - så nu har vi en enda lampa som vi flyttar runt i lägenheten för att få en någorlunda behaglig belysning där vi är.

Imorgon firas Mid-Autumn Festival, ibland Moon Festival, i Kina. De som går i skola/på dagis i Kina och de som jobbar på kinesiska företag är lediga. Det firas vad vi förstått framförallt med att bjuda på mooncake, vad med detta innebär får vi berätta om imorgon.

God natt


Vi är i Kina nu mamma, i Kina

06.15 vaknade vi av att Mina satte sig upp och konstaterade det vi alla mer eller mindre börjar vänja oss vid.
Ja vi är i Kina, i Kina är vi.

Anfu lu - vår gata

Vi gick från skolan till vår nya lägenhet (vilket är en upplevelse i sig som vi ska berätta om senare). Estrid var förväntasfull, äntligen skulle hon få sitt/sina rum. Men hon var lite undrande även idag; hur såg lägenheten ut egentligen, hur såg poolen ut, var skulle hon och Mina sova och hur högt upp bor vi? Det trots att det var E som efter ett antal visningar av olika lägenheter konstaterade att hon ville att vi flyttade in i just den här lägenheten. Hon kunde berätta vilken lägenhet hon menade genom att nämna en sak - vad det är förstår ni när ni kommer:)





Resväskan vår bästa vän?

Så var det dags att packa resväskorna igen. Det är inte kul att packa, inte alls faktiskt. Det skapar en viss oro i vår familj. Men nu har kontrakt skrivits och vi har äntligen tillgång till vår lägenhet. Den ligger på 15e våningen - vilket gör Estrid lite fundersam eftersom farfar inte kommer att våga stå vid fönstret i vardagsrummet "då ser man liksom ner på gatan och då är det högt, det gillar inte farfar. Kan han gå ut på min balkong kanske?". Den ligger nära dagis, i bästa korsningen sägs det (vad vet vi?), över gatan till Shanghais bästa bageri/café (det vet vi) och har affär, café och vinbutik i bottenvåningen. Sen har vi The Avocado Lady ett stenkast därifrån. Det kan väl inte bli bättre? Glömde nämna att självklart finns det en pool:)

När kommer ni?



Shanghaines

Mina rusar in på cafét och skriker

-pappa pappa det regna ute, mycket det regna. Vi måste skynda oss vi måste skynda oss. Va taxi?

Det gäller att anpassa sig till omgivningen. Precis så reagerar alla i den här stan. Sen har de alltid paraplyer med sig förstås, det har inte M förstått ännu.

Idag var hon även kompis med alla de som ville prata och klappa på henne - vilket ett antal människor alltid vill så fort hon visar sig utanför dörren. Hon vinkade och ropade Bye Bye. Hello. Nihao. Bye Bye.

kram från ett regnigt Shanghai

Festival i stan

Just nu är det Shanghai Tourism Festival. Eventuellt var dagens aktiviteter bara en övning och det kommer mera, eventuellt håller det på en månad och det här var bara en liten övning. Det var lite svårt att förstå men vi vet att festivalen avslutas med ett stort fyrverkeri. Allt verkar äga rum kring våra nuvarande kvarter och de har laddat för det här sedan i fredags. De har satt upp bänkar efter stora gatan, ljus i träden (små ljusslingor i alla träd kring gatan) och rep överallt. När jag och E kom hem tidigare idag var det poliser överallt och när P skulle handla var allt avspärrat. 

Vi gick ner i lobby och möttes av det här; 




Det var Indonesiens representanter som gjorde sig färdiga för avfärd. Estrid ville väldigt gärna att vi skulle fota henne och alla med de fina dräkterna. Mina gömde sig bakom oss och åt lite av sin klänning/min klänning...






Hitta ett rätt ovan....



Mannen ovan frågade Where are you from? Sweden svarade duktiga E.




Några av alla de som var där

Favoriter

Hittills har vår helg varit toppen. Fredagen började så här



 
Uppgiften var att ta med sig en favoritksak (Estrid) och favoritkläderna (Mina). Det ser lite stelt ut kan man tycka. Men så här uppradade är vi varje morgon precis före vi går. Alla har koll på sina saker, håret är kammat och vi är aldrig aldrig ute i sista sekunden...

På kvällen var vi vuxna på fest. Vår första här i Shanghai faktiskt (eller ja vår första sen vi landade i augusti förstås). Barnen var med Liu Mei och det gick bra, eller det beror förstås på vem man frågar. Estrid säger sig nämnligen ha gråtit hela tiden, "hela tiden mamma, ända tills vi badade grät jag". "Ok men när badade ni då, direkt när vi gick?" "Nej, nja, ja kanske..."

Idag har vi sovit länge, ätit frukost ute, varit på jobbet, läst kontrakt, försökt läsa Pippi på kinesiska, ringt mormor så tidigt det bara går, badat, shoppat, sovit igen, förundrats över regnmassorna och gjort naglarna. Vi har även varit på vår första middagsbjudning. Att grilla i en trädgård i Shanghai var precis vad vi behövde. Dessutom fanns där tre flickor i åldrarna 6, 3 och 1. Det finns en tjej som har längtat efter att leka och att leka med någon som förstår vad hon säger. Ett plus var förstås att det var någon som var ett år äldre. De har lekt i 5 timmar i sträck och hade nog gärna lekt mer om de fick.

Nu håller vi tummarna för att söndagen inte innebär en tyfon.

kram


Kreativ och ny design

Estrid klipper och fixar med Pontus t-shirt (hon fick det, den skulle ändå slängas). Hon fixar hårband till sig och Mina, två armband till sig själv, två fotlänkar och ett armband till mig (Linda). Sen tar hon upp t-shirten och följande diskuteras:
- åh vad fin, ska jag ha den så här?
- Ja pappa, den blir bra så
- Men vad är det här, hål vid naveln precis. Ska det vara så?
- Det är ett lufthål...

Bra tänkt med ett lufthål i den här värmen. Männen i Shanghai går nästan alltid med bar mage när det är så här varmt 
E's tröja var kanske en västerländsk variant av den stilen:)

Precis efter kommer E fram till mig och ber mig knyta ett armband, samtidigt säger hon "mamma det är en gång i livet man får göra så här".

Ja det är många saker man bara gör en gång i livet, så är det. Nu sover hon gott i sitt nya nattlinne...




Så högt man kan komma..

och utsikten är otrolig
















"kassasylen"

I söndags besökte vi ÄNTLIGEN "kassasylen". Bara att ta sig in och upp var ett äventyr. Vi gick in genom ingången, scannade våra väskor och hamnade i ett shoppingcenter... hmm vad hände nu? Vi frågade flera personer om vägen och slutligen hamnade vi runt hörnet. Där ställde vi oss i vår första kö, utomhus i sol och 35 grader. Därefter stod vi en stor del av förmiddagen i olika köer. Den första var en biljettkö (där man skulle stå två och två - jaha hur gör vi det med två barn som inte vill stå stilla efter att ha stått så länge i en kö (eller en mamma som inte gillar att köa alls för den delen)?), därefter kö för att lämna biljetter, sen kö för att åka hiss...ja dagen fortsätter i princip så. Jag vill inte tjata. 

Väl däruppe var det en upplevlse! 474 meter över havet och 100 våningar upp. Genom golvet, långt långt där nere, såg vi vägen och bilarna. Genom fönstren såg vi lite av Fraser (där vi bor nu), och framförallt Shanghai. Det var fint. Vi funderade på om vi kunde hänga på räckena vid fönstren - och ja det kunde vi. Flera gånger om. 

Vi var även denna gång väldigt intressanta för fotografering, lite som vi skrivit om tidigare fast mer. Barnen mest förstås, men även P var intressant och då helst ensam. Väl på väg ned, bara på 95 våningen, väntade en familj på oss utanför toaletten. Alla log och frågade om de kunde ta foton med oss och deras barn. Vi sa att det var ok om E och M ville... E ställde upp, höll barnet som ville vara med på fotot i handen och log. Mina vägrade. Men efter en stund kom hon fram och tyckte att det var ok att säga ni hao, bara hon fick hålla i oss samtidigt.  

Vi åt även lite lunch däruppe.
Pontus berättar för Estrid
-Ser du på skyskrapan där. Det hänger en vit korg på sidan, det är så de tvättar fönstren på de höga husen.
Estrid svarar
- Aha
Mina säger snabbt
- Jaa en prickig korv 
Pontus svarar
- Nej Mina ingen prickig korv. En korg.
Mina konstaterar
- Jahaa en prickig korv.....

kram
 




Kan man klappa en fjäril?

Igår, lördag alltså, var vi på Ikea. Det var kul. Det såg ut som hemma. Allt kände vi igen och namnen var ju på svenska, där fanns torbjörn och billy. Man kan undra varför vi åkte dit så tätt inpå vår avresa från Sverige. Det måste erkännas att den främsta anledningen till vårt besök var köttbullar, två veckor utan köpeköttbullar har ni provat det? Kanelbullar stod också högt på önskelistan, vi provade två men de var sådär. Sen var väldigt mycket människor. Alla ville dessutom ta, prata eller fota sig framförallt tillsammans med barnen. En stund kändes det som att vi var interiören på Ikea och alla andra var där för att kolla på oss, så har det mer eller mindre varit hela tiden här.

Dagen avslutades med lite mer shopping. Sen middag på en bra restaurang med tillhörande trädgård. Där kunde man springa runt. Det fanns lampor i gräset och i träden. Det fanns vatten, mer lampor i vattnet och en ko i stål. Där hittade vi en kompis som pratade engelska. Mestadels tittade vi på eller funderade över fjärilarna. Estrid ropade plötsligt "jag har klappat en fjäril". "Jag med, jag med, jag med" ropade Mina. Nej det kan man väl inte göra? Har någon klappat en fjäril någon gång? Jag, Linda, var tvungen att kolla och ja man kunde faktiskt klappa fjärilen.


En bild på en av de saker vi tycker är fascinerande i Shanghai

Titta på den här länken http://www.expressen.se/1.2120622?articlePopup=true&img=1
Det var just den mannen vi såg och som vi skrev om för en vecka sedan. Ni förstår att det är väldigt fascinerande att titta när någon kommer med så här många stolar, de tycker även Expressen.

Återkommer snart om vad vi gjort i helgen, mycket spännande har det varit!
kram


Tjejkväll


Igår hade vi tjejkväll... Vi pratade shopping som ni förstår. Vi gjorde inpackning på fötterna - med fötterna inlindade i gladpack. Framförallt hade vi picknick på balkongen. Det var Estrid som kom på idén, "för där har vi ju den bästa utsikten". Det har hon rätt i. Vi har inga möbler på vår balkong så vi tog filtar och handdukar. Överlag verkar balkongerna användas som tvättstuga, där hänger man sin tvätt på tork om man inte hänger den på gatan förstås. En del lägenheter som vi tittat på har även tvättmaskinen ute på balkongen...

Sen ritade vi. Vi skulle rita det som var bäst med Shanghai. Estrid ritade "kassasylen" och i den hela familjen som åkte upp för att titta på utsikten (vi har inte gjort det ännu men vi har lovat att vi ska göra det så fort det blir fint väder)! Mina ritade "mamma".

Nedan ser ni förutom bästa tjejerna, finaste utsikten och maten. Barnen åt Macaroni & cheese (lite broccoli för Mina, vilket var det som de åt). Jag åt väldigt stark kyckling som Liu Mei lagat. Rester, vi sparar inför shoppingen!

















Shoppa, det är när man shoppar loss

förklarar Estrid för Mina.

Det är min dotter det!

E under vatten



E har, sedan Portugal, varit väldigt stolt över att hon kan simma. Nu är hon dessutom väldigt stolt över att hon kan simma under vattnet. Hon tar även riktiga simtag med benen! Tidigare har hon, med benen, gjort både vanliga simtag och hundsim blandat. Hon är dock ledsen att hon inte kan hoppa spik som Andrea lärt henne, lite för grunt i den här poolen - kanske i vår nya lägenhet... 

Får man hoppa?





När vi badar händer det att någon av oss hoppar, några mer än andra! De som hoppar står på kanten och räknar på svenska, engelska eller kinesiska. En säger one, two, tre eller i, ör, san. Att vi hoppar gör sura gubben ännu mera sur. Att vi är där flera gånger om dagen gör honom säkert nästan arg och att vi alltid måste dricka flera glas vatten för att det är så kul att hälla upp vatten gör honom säkert galen.

tyfon

Idag har skolan/kindergarten varit stängd pga tyfonen kompasu. Igår bestämde man att alla skolor/kindergarten i Shanghai skulle vara stängda. Vi fick ett sent telefonsamtal från Ellie på skolan. Jaha vad gör vi nu? Vi frågade Liu Mei om hon kunde komma och laga lunch för P, E och M. Sen undrade vi om man verkligen bör tvinga ut henne i det ovädret Shanghai nu laddade för? 

Dagen började med sol. Inte klarblå himmel, men sol ändå. Vi konstaterade att det hade regnat under natten och långt långt där borta såg det svart ut. På eftermiddagen började det regna. Sen började åskvädret och med det ännu mer regn - om det nu kan regna mer. Sen kom solen igen. En massa gråa moln till det dock. Precis när vi skulle åka hem från lägenhetsvisning började det regna igen. Där stod vi med matpåsar, den största vattenflaskan, vagn, 10 liljor och en pizza take away som blev kvar efter middagen. Estrid konstaterade i taxin att "vi hade tur som fick den här taxin för nu ser man nästan inte ut genom fönstret, tur verkligen tur att den här stannade". Sedan dess har det nog regnat konstant och blixtrat och åskat en hel del. Dimman ligger liksom som ett lock. Shanghai blev ändå inte så drabbat av kompasu. Vi däremot har ingen koll på norr, söder, öster eller väster.

kram

RSS 2.0