Vi tänker på er

Idag har vi varit på svenska kyrkans gudstjänst. Under gudstjänsten tände vi varsitt ljus för alla er som vi tycker om, längtar efter och saknar där hemma i Sverige och i övriga världen förstås.

Estrid var väldigt tyst under gudstjänsten och tyckte det var toppen att träffa Anna-Karin. Men hon saknade Alice. Det bästa var att hon fick tända sitt ljus själv. Fast möjligheten att klättra i träden utanför kyrkan med nyfunna kompisar låg inte långt efter på listan.

Mini var tyst till en början. Sen blev hon kissnödig. Det sa hon förstås ganska högt. Efter toalettbesöket ville hon åka hem. Det sa hon flera gånger och om möjligt ännu högre. När vi skulle sjunga ställde hon sig upp i bänken, pekade på programmet och sa väldigt väldigt högt Manboy, nu sjunger vi Manboy. Det var inte riktigt det vi sjöng förstås:) Sen behövde hon gå på toaletten igen. Vi gick ut, vi gick in. Sen fanns det kex i en gömma och allt löste sig. Väl på plats i bänkraden hörde E och M att prästen sa att de som ville fick ett tända ljus till. Det ville vi förstås gärna göra. E sa att hon tänkte  på gammelmorfar och det gjorde jag med.

Därefter hängde vi i träden en stund, åt kex, kakor, drack vatten och kaffe.

Kram

Pumpor och annat

Det firas Halloween här i Kina. Igår skulle man klä ut sig på skolan/dagis. E såg ut som nedan. Ni missar dock hennes långa naglar. Vi kan bara konstatera att tänderna kommer som de kommer. M hade Pippikläder - ja det är halloween, ja det e så - men vägrade vara med på bild.



Det blir eventuellt samma dräkter idag då hela familjen ska till skolan/dagis. Alla uppmanas vara utklädda:)

Under fredagskvällen pysslade vi.


Fint blev det och experthjälp fick vi. Lipstick towers i bakgrunden.




Happy Halloween

E och engelskan

E kämpar på med engelskan. Hon vågar prata mer nu och vi är väldigt imponerade av hur mycket hon förstår. I dagens beskrivning från skolan stod det "Estrid tried hard to learn the names of baby animals in English". Tried hard? Det gör lite ont i mammahjärtat. Vilket annorlunda liv det blev ändå. Men vi trivs bra och ska snart ta tag i kinesiskan.



Det är ingen ordning på allting, man hittar inte varenda dugg

Vårt flyttlass har äntligen kommit. Tur var det för i natt frös vi, våra täcken låg förstås i containern och vi har klarat oss med lakan hittills. Men nu är det höst i Shanghai.

Det är faktiskt en väldigt märklig känsla att se våra saker här i Kina, i den här lägenheten. Mycket har vi saknat, en del är bara borta. Imponerande nog har allt packats upp idag. Det innebär tyvärr inte att vi vet var saker är eller att det inte är saker överallt. Bl a har vi inte bestämt oss om vi är nöjda med lösningen att ha stekpannorna i skåpet under diskhon, dvs precis bredvid soporna?

Citatet i rubriken kommer från en älskad figur, någon som vi tittar på eller pratar om nästan varje dag. Vi har funderat på den meningen sedan vi kom till Shanghai och vi kan den utantill. Vi har insett att det är en beskrivning av vårt liv sedan februari.

Nej nu ska vi plocka lite till. Vad gör man med 10 kartonger böcker utan en bokhylla?

brunch, mode och bra kompisar

Igår söndag åt vi brunch med kompisar. Det var gott, det var trevligt, det var barn som klädde av sig, det var barn som faktiskt åt maten och det var barn som låg på golvet bredvid bordet. Mitt i allt kom
Catharine Zeta-Jones. Ja vad säger man?

Därefter var det en modevisning som en liten del av sällskapet gick på. Det är Shanghai Fashion Week just nu och svenska Odeur visade sina kläder. Det var snyggt och om E hade varit med hade hon gillat glittret som spred sig över catwalken.

Sen skypade vi med Theodor och Daniella. Det var kul. Estrid saknar sina kompisar i Stockholm väldigt väldigt mycket. Att Estrid och Theodor känner varandra väldigt bra vet vi och det märktes extra tydligt på deras sätt att bara vara vid datorn och inte prata så mycket.

kram från Shanghai


Vår helg

har varit regnig. Om vi skulle beskriva skulle vi nog säga att "det regnar väldigt väldigt mycket. Det regnar så mycket att det skvätter när regndropparna träffar gatan. Det spelar ingen roll om vi har regnjacka, gummistövlar och paraply, vi blir blöta ändå. Vi blir blöta på benen också".  

I lördags regnade det så mycket att vi inte lämnde vår gata. I detta regnväder var det såklart extra kul att våra kompisar kom hem till oss. Vi lekte, fikade och åt bullar/bakelser. Sen sprang vi alla över till en resto mittemot. Tyvärr visade (mat)klockan en alldeles för sen tid och det blev lite kaos a la oss i Kina. Laxen passade förstås inte alls till en början men när vi väl smakat var den nog det godaste vi ätit:)

Lördagen avslutades med att vi
pratade med fina kusinerna Ernst och Otto.
åt middag med mormor.
pratade igen med Ernst, Otto och Edgar som då hade vaknat. De var fina och kalasiga. Vi saknar E, O och E. Vi hoppas att de hälsade till våra gulliga kompisar Max och Karolina.

Kram



Shanghai

Jag, Linda, har varit i Peking. Peking är Peking. Men väl i Peking längtade jag hem och insåg att hem är Shanghai...
Väl i Shanghai insåg jag att det finns en värme här i Shanghai och dessutom förstod taxichauffören mitt uttal av vår adress.


En stor del av att jag längtade hem var förstå på grund av de tre nedan, mina bästa  


Fyrverkerier


Fina E

valde kläder för veckans första skoldag. Det blev nya kinesiska klänningen i bomull och den fina koftan mormor köpte för länge längesedan. Äntligen koftan tycker mormor (tror vi) och mamma.




Den kliar inte konstaterade E.

Vi ses imorgon

Fotografer överallt

Idag har vi varit i Taikang Lu. Det är mysiga gamla kvarter med restos och affärer. Fast det visste vi inte från början så viss besvikelse hördes från den av oss som inte gillar affärer lika mycket som vi andra:) 

Vi börjar känna igen mönstret när vi visar oss ute. Först kommer det en fotograf, sen två

 


sen tre, fyra, fem....



Folk sprang och knuffades för att komma fram och få ett fototillfälle. Helt galet är det. Fast det tillför lite glamor i vårt liv såklart! Killen med den stora kameran följde efter oss och dök upp lite överallt och fotade oss. 
 
Vi sitter fortfarande på balkongen. Det är underbart väder idag igen, sol och ca 22 grader. Just nu ser vi faktiskt en variant av solnedgången, dvs bakom en skyskrapa. E och P sprang precis ner till affären på hörnet där vi såg att Alice och Sofia satt och åt glass. Nu hörs tjejerna ända upp hit på 15e.



 En blandning av shopping, tvätt och cyklar. Och en fin Estrid förstås.

kram

Karuseller

fanns det såklart också. Mini kör Shanghai-style och visar magen.

kram


Zoo


Idag har vi varit på Shanghai Zoo. Det var stort och det var väldigt många djur, så många att vi säkert missade flertalet. Men vi såg i alla fall pandor, elefanter, lejon, tigrar, giraffer och apor.

Picknicken med bokstavskex från Ikea, äpplen och vatten stod högt på listan och diskuterades mycket. Vi  klunsade t o m i taxin om vem som skulle få lägga ut filten. E hade tänkt till och hade med sig löjliga familjen så att vi kunde spela några gånger. Hon hade också gjort sig extra fin med hög midja och tröja instoppad, därtill solisar...



Pandorna var förstås extra intressanta. Men den stackars pandan nedan fick oss vuxna att bli lite sorgsna. Den gick samma runda, stora varvet som är det han går på bilden nedan och lilla varet som var runt trädet ni ser skymta till höger. Mellan dessa varv gick den upp för rampen mot den lilla dörren och vände. Om och om igen. Ringarna kring ögonen gör ju inte saken bättre.

Pandan verkade dock ha det ganska bra jämfört med vissa andra djur. Estrids ständiga fråga var varför det låg så mycket skräp som pet-flaskor, gammal mat, burkar etc inne på djurens områden. Vad svarar man en femåring på den frågan? Det verkar som folk kastar det de har i handen, allt för att få djurens uppmärksamhet. Men varför  kan man ju inte förklara, tråkigt är det.  


  


kram

Ingen aning

Det har varit en hektisk vecka för några av oss här i Shanghai. Varför kan ni enklast se i närmaste kvälls-/skvallertidning och om ni tittar extra noga på bilderna så kanske ni känner igen någon... Otroligt roligt har det förstås varit och jag är djupt imponerad.

Men ibland skulle jag faktiskt vilja kunna säga ingen aning och vända ryggen till. Ingen aning är tydligen det nya svaret här på Anfu Lu och det har använts flitigt den senaste veckan. Följande utspelade sig idag:

- Oj Hettii blööder. Vi måte ringa ambulans.
- Men du har ju en mobil Mina, kan du ringa då kanske...
- Jaa. Hej, ambulansen, Hettii blööder, puss
- Vad bra att du ringde, men vad sa ambulansen?
- Ingen aning

Och så var det med det. Men oroa er inte. E hade kliat på ett av sina hundra myggbett och M "ringde" från en av leksaksmobilerna (den vi fått från kusin Malin med Lena Ph på baksidan:)). Det hela slutade odramatiskt - M gick och E fick ett plåster.

Nu ska vi verkligen bara vara hela helgen, det behövs.

kram

Shanghai Ocean Aquarium


var utflykten för helgen. Det var toppen, det var inga köer och det var många intressanta fiskar. Hajar, sälar, maneter, sjöhästar och alla annat. Vi träffade kompisar, fick klubbor och blev fotade såklart.

Förutom på familjen och hajen blev det några andra bilder






Hajarna var väldigt nära, vi kunde räkna tandraderna. Ja ni ser att vi alla var väldigt fascinerande.








Fast slutligen måste man ju alltid shoppa, så är det väl?

Nu har vi bestämt att farfar kommer gilla det här och ev missade vi delfinerna. Farmor får välja sjödjur eller shopping?

kram alla

De bästa



på utflykten

Hemliga gången

Så här ser den ut, "hemliga gången". Det är väldigt mysigt att gå där tycker vi. Notera kläderna som hänger på tork, vi har nog skrivit om det förut. Det hänger kläder på tork/vädring överallt här, allt från underkläder till täcken. Man lär känna sina grannar! Nedanför vårt hus, ute på Anfu Lu, finns två stora torkställningar i järn. Men att ta hissen 15 våningar ned med tvätten känns sisådär.






Den gulliga tanten (vågade inte ta en närbild) sitter där varje dag och stickar. Ni hao säger hon och nickar till barnen. Ja nu har ju jag, Linda, bara lämnat två gånger och då har hon suttit där och hälsat men jag frågade experten och ja hon sitter där varje dag...
Att göra morgon/kvällstvagningen ute är också vanligt förekommande. I handfat om det finns eller i färgglada plastkärl som man kan köpa i princip i varje hörn.




Den här morgonen var det bara en nöjd Mina som skulle till dagis. Estrid har varit sjuk, hon har haft feber och ont i magen. Så hög feber att vi har fått erfara två sjukhus här i Shanghai. Vi fick en variant av ipren som man ska ta för att få ned febern, men endast om febern är över 38,5. Under 38,5 är det bara vatten som gäller.
Men nu är det bra, eller hon är fortfarande väldigt trött men ingen feber och inte ont i magen.

Kram

Vår vecka

Förlåt det har gått en hel vecka utan ett inlägg...

I början av veckan var vi fortfarande lediga och gick ut i solen, hemligt var det


Det blev en dag i parken med några kompisar, jipppijajj


 Där finns flera karuseller, lite rostiga och skrangliga men kul är det och det kostar bara 3 kronor per åk. Lite väl många karuseller med gevär och vapen för mammans smak men men.




Sen var det bad och film.

fina och kalasiga var vi men

nu är vi alla helt utslagna! E sover sedan en timme. Är hon sjuk kanske? Hon somnar aldrig före nio/tio som ni vet... M har somnat efter läsning i favoritboken Vem blöder, hon kan den utantill vid det här laget. P kollar Peking Opera och jag ska läsa.

Taxiresan till kalaset var en upplevelse. Vi skulle till Jinlin Lu - Fuxing Lu. Fu Xing Lu kan vi säga (det är dagisgatan och den har vi lärt oss). Jin Lin Lu var ny och nej han visste inte alls vart vi skulle. Vi försökte med lite ställen runt omkring, men nej det var helt omöjligt. Vi fick efter en massa letande fram numret till en gratistjänst där de pratar engelska, sa adressen och gav luren till taxichauffören som direkt svarade aaa Jin Lin Lu. What?? Vi undrar förstås vad vi sa...

Avslutar med en väldigt fin bild. Den är från i somras och fotograf är kusin Pernilla - tack igen Pernilla:) Det finns två kända fotografer här i Kina som tar svartvita bilder med någon/några detaljer i färg. De är jättefina och vi funderar på att köpa en. Fast det behövs ju inte eftersom vi har denna som vi kan förstora! Hoppas ni alla mår bra!





kram


Tårta

Vi är lediga allihopa, det gillas. Vi firar med att äta chokladtårta och morotskaka direkt efter frukosten. Somliga åt såklart ingen frukost, man måste ju spara sig till det goda...




Det blir mer tårta senare idag. Vi är bjudna på födelsedagskalas. Vi vet dock inte hur många år födelsedagsbarnet fyller men det är väl lite av charmen att bo i en stad där man inte känner någon ordentligt.

Sen blir det kanske en cykeltur igen. Vid förra satt hjärtat i halsgropen några gånger men E har förstås redan lärt sig hur man cyklar i Shanghai. Genom att ringa på ringklockan under hela cykelfärden hör de att vi kommer förstår ni.

kram


skruvar och skräp

Än en gång tillbringade vi en halv dag på Ikea. Garderober till barnens rum stod på inköpslistan. För en billig peng kan man få hjälp att montera sina Ikea möbler.

Så här många skruvar var det kvar när garderoberna var klara - jo det är väl precis som det ska vara? -



och kartongerna och skräpet kunde man tydligen bara slänga ute i porten...

Ta katten och köra

E kommer in i vardagsrummet och undrar "vad ska vi göra?"
Efter henne kommer mini "ta katten och köra Hetti, ta katten och köra".

Det blir kanske för många citat på bloggen nu och man ska förstås allra helst vara på plats och se de fantastiska minspelen. Fast det är svårt att låta bli att skriva om lite av allt det roliga som kommer från 2-åringen. 

I Kina firar man årsdagen av att folkrepubliken utropades. I en vecka från idag är alla lediga, den andra stora semesterveckan man har i Kina. Många reser iväg och därmed är gatorna här hos oss är mer eller mindre tomma. Så istället för att ta katten och köra tänkte vi ge oss ut på en cykeltur.

Ha en bra dag


RSS 2.0