Gott Nytt År

från Shanghai

De är här

och vi hinner inte skriva så mycket just nu. Vi vill mest bara umgås, busa och kramas. Vi har längtat så. De landade vid 9 och efter det har vi visat lägenheten, huset, ätit och delat ut julklappar. Nu spelar vi spel. Frågan just nu är vilken blomma som är Dalarnas landskapsblomma?





Nu är det inte långt kvar

tills fem efterlängtade landar i Shanghai. Vi räknar minuter. Vi förväntar oss ett kramkalas. Vi planerar för hur/var vi ska sova och vad vi ska visa i Shanghai.

Troligtvis visar vi det här. Precis bakom ligger nämligen ett litet kinesiskt Gröna Lund. 

 


Självklart visar vi Shanghais skyline. Dessutom ett besök så högt upp man kan komma, dvs kassasylen.



Ovan ett foto från farmor och farfars besök. Visst måste man se utsikten med egna ögon?

Wulumuqi Lu kommer vi inte undan. Anfu Lu/Wulumuqi Lu är vår korsning. På Wulumuqi Lu händer det saker




Slutligen funderar vi fortfarande på om vi ska visa fula fisken eller ej? Två personer i Kina röstar ja på den frågan. Ni?   



Kram och välkomna!

En liten del av Shanghai

Mina ville gärna fortsätta utflykten. Vi tog därför en promenad hem

via antikmarknaden



 
På väg mot Fuxing Lu såg vi inte bara kläder som hängde på tork. Vi såg även fiskhuvuden och 
därtill sallad













Slutligen en del av Shanghai som egentligen borde få ett eget inlägg. Notera att han inte ens kan cykla på sin cykel. Det ser tungt ut. Hur orkar han?


Dagens utflykt; läkarbesök och glass

Efter några dagars febertoppar blev det idag ett besök hos doktorn. I samband med besöket utlovades en utflykt. Ordet utflykt skapade en diskussion om huruvida en utflykt börjar med doktorn eller med glass. En diskussion som pågick in i det sista.

Hur glass kom in i diskussionen vet vi ej. Men om man nu går till doktorn, tar medicinen och är på utflykt. Ja varför inte en glass,


 




och vilken god glass sen!






ps Mina mår bra. Hon fick bara lite hostmedicin.


Julafton

Julaftonsmorgon började med två nya vänner



De heter troligtvis Skalman och Skölpadda.

Sen väntade vi



och väntade



Till slut gick Pontus ut en stund. Jag visste det hördes någon mumla. Vi väntade lite till eftersom tomten förstås har många barn att besöka  http://hannaishanghai.blogg.se/

Sen kom Pontus tillbaka precis så som han hade gått iväg. Vilken besvikelse. "Bara" pappa och ingen tomte. Nej ingen tomte kommer nog att hitta till Anfu Lu.

Helt plötsligt knackade det på dörren. Varken E eller M vågade öppna. Fast de ville titta och där stod tomten! Estrid var först tyst och ville inte svara på frågor. Efter en stund sa hon knappt hörbart "jahA".

Tomten var fin och snäll. Det blev tre nya vänner denna dag. 



Det var dock nära att tomten missade att vi har ett kök här i Shanghai.  

När tomten hade gått viskade E i mitt öra att det var A. Mina funderar fortfarande över hur tomten ska få sin lykta. Han glömde nämligen den utanför. Den står på vår balkong om tomten vill hämta? Annars ses vi väl nästa år?



Mina till tomten:

vi har ett kök också. Här här är det ett kök.


Julstämning

Julstämning är att lyssna på Lasses julskiva (ja den mixades 2005). Den har varit på i flera dagar här i Shanghai. Den är oumbärlig. Tack igen Lasse.

Tomten

Estrid har det hela klart för sig "Pappa kommer att gå ut och sen kommer han tillbaka som tomte. Så gjorde Kenneth förra året". Det kommer att bli en reaktion a la Micke här i Shanghai!

Estrid是最好的

Så är det!


Dan före dan

och 17 grader och sol, visserligen lite disigt men ändå sol. Vi försöker förbereda oss för julafton men det är känns lite konstigt. Vi har klätt gran nr 2 och vi har inhandlat diverse julmat.

Nu slår vi febrilt in alla julklappar. Vi kan avslöja att två nya familjemedlemmar väntar på att få göra entré Det blir troligtvis succé! Mer kan jag inte säga nu...

God Jul alla

p.s. inser att Estrid redan fått en lite annan syn på julgranar. Hon ritar en teckning på ett av paketen och granen står i en kruka, precis som alla riktiga"julgranar" i Kina.

Kram


Vår lilla julgran

och dess designer.





Fjärde advent i Shanghai

Fjärde advent började med inköp av två granar. Det blev tyvärr plast i år. I Shanghai verkar de riktiga granarna vara bruna, bestå av tre kanske fyra granris på en stam och/eller bara ser ut som någon konstig buske som kanske skulle kunna vara granris om man har stor fantasi.

Därefter gjorde vi ett snabbt stopp på AnFu Lu. Vår adress fungerar alltid. Vi kan berätta mer om helgens taxiresor om ni vill, men nu till solen. Efter inköp av vatten, torkade jordgubbar och vitamindryck satte vi oss en stund

i solen





Så var det plötsligt varmt och soligt igen. Vi håller tummarna för att det håller i sig över nyår då alla bästa kommer. 

Slutmålet denna fjärde advent var Jinan Lu. En gata vi än en gång inte kunde uttala, vilket skapade stor förvirring i taxin. Väl där bjöds det på lek på gården. Dessutom glögg, goda lussebullar och pepparkakor. Väldigt mysigt. Tack Hanna och Andreas.

Städning

I ämnet städning skulle vi kunna skriva ganska mycket. Vi är två som städar och plockar mest hela tiden, tre för det mesta eftersom Liu Mei hjälper oss. Två små hjälper till att städa ibland, dock ofta  dock på sitt eget sätt.

Idag kom jag in i vardagsrummet, i vilket jag precis hade städat undan. Jag ser att någon återigen lekt med tomtarna och de ömtåliga änglarna.

Men vad är det här? Har ni lekt med änglarna och tomtarna nu igen?



Lilla M avslöjar direkt: räven raskar över isen, räven raskar över isen.

Det finns stunder då jag ångrar att jag sagt något. För övrigt står de fortfarande uppställda för ringdans!


Vi bakar bröd, har glögg i glaset och

försöker placera ut en väldigt fin nyinköpt lampa. Lampans rosa sken passar med den något smogiga solnedgången utanför fönstret.


Vad gör ni idag?


Hemlängtan

Det är ingen bra dag idag. Vi längtar hem! Det är ingen bra dag eftersom vi är här, ni är där och det är som det är. Ibland blir man bara galen på det här. Mest är vi ledsna för att vi inte är där. Vi vill vara hemma och vi vill vara där.

Kram



Snö.

Vi var inställda på att vi inte skulle få se snö i år. Vi har hört att det kan bli riktigt kallt i Shanghai. Fast snöa? Nej det snöar sällan i Shanghai, sist det snöade var 2008. Igår blev vi därför väldigt förvånade när vi kom ut vid lunchtid och snön yrde. Under eftermiddagen kom det mer och mer snö. Samtidigt som snön spred sig över staden blev det förstås trafikkaos. 

E ville förstås gå ut och leka i snön. Kaos på gatorna innebär dock inte att det är mycket snö. Vi kunde se snö på taken till de mindre husen och kanske lite lite på de små gräsområden som finns runt omkring. Som exempelvis gräsområdet utanför vårt compund. 


 


E rullar, rullar och rullar Sen kom hon på att hon ville ta upp snöbollen till vår balkong och sätta ett ljus i den, som en snögrotta. Vakterna sa dock nej. E kastade snöbollen utanför dörren, precis som de sa att hon skulle göra. Sen hörde jag tyst "här kämpar man och kämpar, så måste man bara kasta...".

Det är sant. Något måste vi väl ändå åstadkomma efter allt slit? Vi gick tillbaka och resultat blev




en snögubbe.




Once in a life time?

Lucia

firas inte alls här i Kina. Men vi gjorde ett försök 




och vi röstades fram som det bästa luciatåget. 
Ni förstår väl varför? 

Julshow

och vilken julshow!




Stolt Mina på väg in. Ska hon gråta eller sjunga/dansa där borta på scenen?



Estrid och hennes klasskompisar gör Kung Fu (tyvärr är hopp och hjulande i den andra kameran, kanske får vi det att fungera när Andrea kommer:)) E och kompis M står nära varandra.  




Frosty the Snowman!
En liten tjej längst till höger som gör som de övat och därmed exakt som fröken Miranda gör. Hela kvällen hörde vi "så här gör man, händerna i sidan". "Nej, Frosty Snowman så här". "Händer här, inte så där". Enligt M kunde vi andra i familjen ingenting.



Så kom äntligen The Chicken Dance. E i mitten.




Vilka applåder de fick och vad duktiga de var. De har också en väldigt bra lärare.



Kram från oss

Julshow och kalas

Vilken julshow vi var på igår. Alla barn var så duktiga och det var roligt att höra alla sånger vi hört fragment av hela december. E gjorde kung fu och hjulade. Hon var så laddad för sitt hopp och fick såklart mest applåder och jubel av alla. Mina var snögubbe och tyckte att det var super att stå på scenen. Bilder och mer vad som hände kommer senare! Nu ska vi nämligen på kalas. Vi funderar på att cykla dit. Fast det är nog kallt ute idag. M är helt blå om läpparna här inne, det trots att hon faktiskt har kläder på sig. Så idag den 12 december har vi rullat fram ett element.

Ha en trevlig tredje advent!

Lite mer bilder

från Thailand. Ridning var väldigt roligt. Hästen Season var favoriten. Eller jag blev precis rättad av Mina, "Sisen mamma Sisen heter han". 

Estrid red själv.

 


De travade.




Mina tog det lite lungnare.




Andra dagen var det segertecken som gällde, eller berättar hon att hon är två?




Det här får avsluta bildserien från Thailand. Vi planerar att återvända i februari:)




Lite fram och tillbaka

Nu återigen i Thailand.





Att se kossorna gå över stranden varje dag var otroligt spännande. Varför gick kossorna på stranden? Hur kom de till stranden och var gick de sen? Vi fick höra att stranden var den enda vägen till bete.

Kossorna såg ut att komma från Färila och vi har sett de på gammelmormor/gammelmorfars gamla foton - förutom stranden då för den är svår att hitta i Sverige.

Kram


P som i

Pappan Pontus

Vi vet det att det är så förstås och efter veckan i Thailand visar det sig att även andra tycker samma sak. Det pratades om P på hotellet och ja han är världens bästa pappa. När jag, L, presenterar mig sa man "ja just det du har din familj med. Vilken engagerad pappa dina barn har. Han är underbar."

Så är det! Tack Pontus för att du håller ihop oss tjejer när vi behöver det, det kan inte alltid vara lätt!





Choklad

Mina äter inte så bra. Så har det alltid varit, hon äter mer ibland men oftast inte så mycket. Den senaste tiden har hon ätit lite för lite (ja mormor vi vet att vi får kommentarer....).

Igår lämnade vi Hua Hin strax före lunch. Med oss hade vi proviant, so far so good. Vår plan var att vi skulle äta på flygplatsen, det gick rykten om hamburgare av en viss sort. Mina somnade dock före  incheckning. Vi blev fotade, hon sov vidare. Vi åt, hon sov vidare. Vi var slutligen tvungna att väcka henne. Det blir aldrig bra. Resultatet en gråtande, skrikande och arg Mini under start. Efter en stund i luften insåg hon med hög röst "jag är jättehungrig, JAG VILL HA MAT Jag VILL ha MAT". Vilken tur då att barnen fick mat först. Vi försökte med det mesta på brickan men svaret blev NEJ. Sen såg hon en variant av kexchoklad, hmmm. En chokladtårta, mmmm... Med skeden i högsta hugg, choklad kring hela munnen och kexchokladen tryggt i magen konstaterade M "jag äter bra, jag gör det!"











Vi är hemma igen

och det är ganska skönt. Men kallt. Ja inte så kallt som i Sverige, men mycket kallare än Thailand.

Thailand var toppen. Vi har badat och lekt på stranden. Vi har pysslat med personalen. Vi har bara varit. Några gånger har vi varit på nattmarknaden. Vi har ridit. På hotellet vet alla vilka vi är och lättast är förstås att säga Minas namn. Mycket "Mina, Hello Mina" har det varit.

Vi har tyvärr inte badat så mycket i havet, trots att det låg bara ett stenkast från poolen. Samma dag vi kom hade en person bränt sig på en brännmanet, det talades även om att någon trampat på en vid strandkanten. Men vi har ändå hängt på stranden och njutit av havsbruset - lite annorlunda än trafikljudet i Shanghai!




Mina, bytte det djupa mot barnpoolen

och visar fynd från strandpromenaden.







Estrid gör "bullen" - du gör liksom som en kanelbulle, snurrar så här. Enkelt!

Underbart var det. Fast vi har alla saknat Shanghai. Nu ska vi ut och cykla.




RSS 2.0